Συντάκτης: Ρόη Βασβατέκη
Την έκδηλη ανησυχία τους για την μείωση της λιγνιτικής παραγωγής στο ενεργειακό κέντρο Πτολεμαΐδας – Κοζάνης – Φλώρινας και τη συνεπαγόμενη μείωση θέσεων εργασίας στα επόμενα χρόνια στην περιοχή, έκρουσαν οι ομιλητές αλλά και συνδικαλιστικά στελέχη της ΔΕΗ, στην εκδήλωση με τίτλο «Πτολεμαΐδα 60 Χρόνια με Λιγνίτη», που διοργάνωσαν την Κυριακή στην Πτολεμαΐδα ο δήμος Εορδαίας και η ΔΕΗ, σε συνεργασία με το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων, τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και σωματεία συνταξιούχων της ΔΕΗ.
Η εκδήλωση προσέλκυσε μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς ο κόσμος κατέκλυσε κυριολεκτικά το αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας που την φιλοξένησε, ενώ ξεχείλισε η συγκίνηση κατά την απόδοση τιμών στους λιγνιτωρύχους που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα εργασίας, όπως και στην επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε το πρωί της Κυριακής στον Ι.Ν. της Αγίας Τριάδας χοροστατούντος του μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεόκλητου.
«Λιγνίτης –Πτολεμαΐδα και ΔΕΗ είναι έννοιες ταυτόσημες», τόνισε ο δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης ανοίγοντας την εκδήλωση. Έδωσε έμφαση στο φόρο αίματος που πλήρωσε η περιοχή για την εκβιομηχάνιση της χώρας και χαρακτήρισε χρέος την απόδοση τιμής στους λιγνιτωρύχους και τους εργαζόμενους στους ΑΗΣ που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα εργασίας, ενώ απηύθυνε κάλεσμα αγώνα σε όλους τους φορείς της περιοχής για την υπεράσπιση του ενεργειακού της χαρακτήρα και τον επανασχεδιασμού της ανάπτυξης της περιοχής.
Για σταδιακή μείωση του λιγνίτη στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μίλησε ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ ΑΕ, Γεώργιος Ανδριώτης. Τόνισε ότι ο λιγνίτης θα είναι απαραίτητος ακόμη για πολλές δεκαετίες στην ηλεκτροπαραγωγή, σημείωσε ωστόσο ότι περνάμε μια μεταβατική περίοδο από το εθνικό καύσιμο που είναι ο λιγνίτης στο εθνικό καύσιμο του μέλλοντος που θα είναι οι ΑΠΕ και υπογράμμισε ότι από την εξέλιξη αυτή συνεπάγονται μεγάλοι κίνδυνοι, γι’ αυτό και η μεταβατική αυτή περίοδος θα πρέπει να είναι ομαλή και προγραμματισμένη.
Στο ιστορικό εκβιομηχάνισης της περιοχής μας και τον εξηλεκτρισμό της χώρας μας με την αξιοποίηση του λιγνίτη και τη λειτουργία και τα εγκαίνια του Βιομηχανικού Συγκροτήματος της ΛΙΠΤΟΛ Πτολεμαΐδας (Λιγνιτωρυχεία Πτολεμαΐδας) στις 26 Ιουλίου του 1957 αναφέρθηκαν στις ομιλίες τους ο τέως διευθυντής του ΛΚΔΜ, Χρήστος Δαβάκος και ο τέως διευθυντής του ΑΗΣ Καρδιάς, Νίκος Παπαφιλίππου.
Στην εκμετάλλευση του λιγνίτη της περιοχής από τον Πρόδρομο Αθανασιάδη- Μποδοσάκη αναφέρθηκε ο γραμματέας του Ιδρύματος Μποδοσάκη, Ιωάννης Μαθιουδάκης, τονίζοντας ότι το Ίδρυμα Μποδοσάκη συνεχίζει να ενδιαφέρεται και να στηρίζει την περιοχή, ενώ στην πρώτη συστηματική εκμετάλλευση του λιγνίτη από την Εταιρεία «ΠΑΥΛΙΔΗΣ-ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ» αναφέρθηκε στην ομιλία της η εγγονή του Γεώργιου Παυλίδη, Μιράντα Παυλίδου.
Την ανάγκη να δοθεί μάχη για να μην χάσει η ΔΕΗ την αξιοποίηση του λιγνίτη, τόνισε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης, καθώς σε ένα χρόνο θα αποσυρθούν οι ΑΗΣ Αμυνταίου και Καρδιάς λόγω συμπλήρωσης των 17.500 ωρών λειτουργίας που τους έχουν απομείνει και θα χαθούν 1000 θέσεις εργασίας.
Αντίστοιχη αγωνία εξέφρασε και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΔΕΗ στο Δ.Σ. της επιχείρησης, Παντελής Καραλευθέρης, εκφράζοντας μάλιστα φόβους ότι χάνουμε το στοίχημα της ενεργειακής ανεξαρτησίας της χώρας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση πλαισιώθηκε από μουσική παράσταση της Ευρωπαϊκής Ορχήστρας του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας, ενώ στο φουαγιέ του σχολείου υπήρχε έκθεση φωτογραφίας από τα λιγνιτωρυχεία, του τέως τομεάρχη του ΛΚΔΜ, Χαράλαμπου Πασσαλίδη.
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης προβλήθηκε αρχειακό υλικό της ΕΡΤ από τα εγκαίνια της ΛΙΠΤΟΛ.
Συντάκτης: Ρόη Βασβατέκη